Blogg

Valkyria & Nietzsche

Posted on: augusti 14th, 2018 by Andreas

Så har vi öppnat Valkyria.

 

Och vilken lättnad. Dels att få gäster i attraktionen, dels att mottagandet har varit så bra.

 

När man skall presentera en ny satsning på Liseberg, så är man alltid ganska nervös. Och så var det också förra veckan. Skulle gästerna gilla Valkyria? Har vi tänkt rätt?Vi har ju levt med Valkyria i snart tre år, och på en sådan lång resa finns alltid risk, att man tappar perspektiven, särskilt i ett projekt så stort och komplext som detta.

 

Men man blir också något … flat, i avsaknad av ett bättre uttryck. Luften går lite ur ballongen. Det är självklart superkul att gästerna tycker så mycket om Valkyria, men samtidigt känner man också av att man är både tom och trött när adrenalin-nivån faller. Och efter att ha levt under tidspress under en lång tid är det inte alltid att vi som människor har förmågan att njuta av att vi faktiskt är i mål.

 

När man evaluerar ett projekt som Valkyria, så är det oftast projektets fysiska uttryck som är i fokus. Upplevelsen, estetiken, kvalitén – och självklart också processen och ekonomin.

 

Men det mest intressanta är faktiskt, i mina ögon, det organisatoriska perspektivet. Vad som händer med oss som människor – och oss som organisation – när något drar så mycket kraft, och går genom så många ”kriser”, som ett projekt av den här kalibern gör.

 

Det blir lite av skiljeväg. Antingen krackelerar vi som individer och som organisation, eller också blir vi starkare, klokare och mer sammansvetsade.

 

Och för vår del, så har vi faktisk överlevt som organisation. Självklart är det många som fått betala ett högt personligt pris, speciellt de som har haft en nyckelroll i projektet – ett pris man inte skall underskatta. Men samtidigt så har vi också som organisation fått vara flexibla. Tänka nytt. Vara kreativa. Ha is i magen. Och fokusera på att som grupp inte falla isär, trots att det är det mest intuitiva och fram för allt enklaste.

 

Jag blir självklart oerhört stolt och glad när våra internationella gäster från förra veckan pratar om Liseberg som en av de bästa nöjesparkerna i Europa, och komplimenterar båda Valkyria och det generella lyft av parken, som vi har genomfört de senaste åren. För parken har faktisk aldrig stått skarpare. Men jag blir allra mest stolt, när jag hör från våra gäster och samarbetspartners om, hur otroligt proffsiga kollegor jag har. Från projekt till drift, från ledning till första-linjen.

 

Nu har vi öppnat Valkyria. Tillsammans. Och som det gamla Nietszche citat säger: ’Aus der Kriegsschule des Lebens. – Was mich nicht umbrings, macht mich stärker.’

 

Det som inte dödar härdar ….

 

Andreas

 4 kommentarer

 1. Ann-Marie Pendrill

  25 augusti, 2018

  Om Valkyria efter varje hörn gett er i projektet överraskningar som inte alltid varit positiva, så har ni i alla fall också byggt en fantastisk bana som, för oss gäster, bjuder på härliga överraskningselement efter varje sväng. Det tar lite tid att genomskåda hur alla delar hänger ihop – trots att banan inte är så lång.

  Och dessutom en underbar stationsmiljö, inspirerande musik och en ny skyline för Göteborg.

  TACK!

 2. Christian

  21 augusti, 2018

  Valkyria är ett riktigt praktåk. Jag kan inte vänta tills jag ska till Liseberg igen. Du har gjort ett bra jobb och lyckats lyfta parken till en av de bästa i Europa igen sedan du blev VD. Mina barn är dock lite ledsna för att ni tog bort Sagoslottet. När kommer det en ny liknande attraktion som ni har talat om?

 3. Martin Cedvander

  15 augusti, 2018

  Äntligen!!

  Ett stort grattis.

  Tack till alla som har varit med att skapa Valkyria och Myter & Legender. Jag saknar ord att beskriva hur vackert det är…!

  Keep up the good work!

  //Martin

 4. Valkyrina

  15 augusti, 2018

  Stort grattis!

  Förstår precis hur det känns.

  Vad tror Du Wagner hade tyckt om denna version av Valkyrina?

  Elisabet