Blogg

Trettonhelgstankar

Posted on: januari 8th, 2017 by Andreas

Trettonhelg. Som alltid en lite märklig tid. Ett avslut. En ny början. Tid för nedvarvning. Tid för uppladdning.

 

2016 är slut. Jag har ätit min sista Whopper på Liseberg. Åkt Kanonen för sista gången. Klippt av mitt åkpass från den 30 december och lämnat in mina tjänstekläder för tvätt.

 

Jag är inte alls ledsen över att 2016 har tagit slut. Året, som kallats ”ett skitår för världen” blev trots att ett ganska bra år för Liseberg. Förvånansvärt bra, till och med. Vi gick in i året med modesta förväntningar, men kan konstatera att vi nu, för tredje år i rad, levererat ett riktigt, riktigt bra resultat.

 

Att 2016 blev så bra är intressant, eftersom det egentligen går helt emot vår historia. Lisebergs siffror har till sin natur alltid varit cykliska. Bra år följs av mindre bra år, som följs av bra år, som i sin tur följs av mindre bra år. Men nu verkar det som om det mönstret har brutits. Åtminstone för stunden.

 

Varför, kan man fråga sig? Och det är svårt att ge ett enkelt svar på. Konjunkturer? Säkert. Ett lyckat investeringsprogram? Absolut. Säsongsförlängning, ett högre tempo i organisationen, bättre kommunikation? Ja, ja och ja. Och såklart en mängd andra parametrar och element, där vissa är uttryck för en medveten strategi, andra inte. Men alltihop är de en del av det ganska sofistikerade pussel, som är Lisebergs verksamhet.

 

Kommer jag även nästa trettonhelg sitta här och tänka; ’hoppsan, det blev ju överraskande bra, det här!’?

 

Jag kan alltid hoppas på att de överraskningar som kommer under året är av det positiva slaget, men faktum är att jag inte har någon aning. Och det är ju det som är det läskiga, men också fascinerande, med vår bransch. När man jobbar med en snabbrörlig, konjunktur- och väderkänslig konsumentprodukt som vår, så blir prognoser oftast svåra. Men jag finner alltid en frid i övertygelsen att om vi har gjort vårt bästa. Då får det bära eller brista, som jag skrev här på bloggen förra månaden.

 

Men 2017 skall bli ett spännande år. Av många orsaker. Vissa Lisebergs-specifika, andra inte.

 

Du kan läsa lite mer om vad man förväntar av 2017, ur ett lite bredare turismperspektiv här. Och kanske Stefan får rätt; det mesta blir som vanligt.

 

Men jag hoppas, att 2017 blir ett bättre år än 2016. Framför allt utanför grindarna.

 

Och jag önskar er alla ett Gott Nytt År,

 

Andreas