Blogg

Sommaren är kort

Posted on: oktober 3rd, 2018 by Andreas

Men denna kändes dock ganska lång. Den började tidigt. Och slutade tidigt. Men medan den var här, var den varm, torr och … lite otäck, i dessa klimatförändringstider.

 

Det blev också en märklig sommar för Liseberg. En sommar som besöksmässigt inte riktigt nådde upp till förväntningarna, mycket på grund av den extrema sommarvärmen.

 

När vi i går söndags satte punkt för sommarsäsongen 2018 var med cirka 2,1 miljoner gäster genom grindarna. Det varma vädret i kombination med fotbolls-VM i början av sommaren och att Valkyria öppnade först i augusti, var huvudanledningen till att Lisebergs gästsiffra minskades med 3 procent jämfört med förra året.

 

Detta är faktiskt de sämsta sommarbesökssiffrorna i modern tid.

 

Att jag trots allt inte är så orolig så hänger det ihop med, att trenden är likadan för nästan alla parker i Europa. Och vi har klarat oss bättre än många andra. Samtidigt så har Lisebergs gästsiffror på årsbasis legat mycket stabilt (+/- 30 000 gäster) de senaste fyra åren, men har varierat mycket mellan säsongerna.

 

Vissa år har vi haft en stark sommarsäsong, men en svag jul. Andra år har sommarsäsongen varit dålig, men har kompenserats av en bra Halloween. Det är med andra ord svårt att prognostisera ett resultat för året som helhet, då både Halloween och Jul på Liseberg återstår.

 

Medan det var lite bittersött att stänga grindarna i går, så kan vi samtidigt glädja oss över, att kvalitén i parken aldrig har varit bättre. Förra veckan samlades nöjesparksbranschen i Amsterdam till vår europeiska branschmässa EAS. I samband med mässan hölls också två prisutdelningar där Europas bästa nöjesparker och åkattraktioner korades. Och Liseberg tog hem inte mindre än fyra priser: Helix prisades som Europas näst bästa berg- och dalbana i stål. Balder utsågs till Europas bästa berg- och dalbana i trä och Loke utsågs till Europas bästa attraktion. Valkyria hem priset som ’Roller Coaster of the Year’ och sist, men inte minst, utsågs Liseberg till Europas tredje bästa nöjespark, vilket innebär att Liseberg har klättrat en placering jämfört med förra året.

 

Och det gör mig faktisk allra mest stolt. Och ganska optimistisk. För vi är på rätt väg. Värme, VM, Valkyria – eller inte.

 

 

Andreas