Blogg

Snart vår. Hoppas jag.

Posted on: februari 29th, 2012 by Andreas

Jag får ofta frågan: ”När skall Liseberg vara öppet hela året, som Disneyland Paris?”

 

Och jag svarar: ”Aldrig”.

 

Det handlar inte bara om ekonomi, storleken på Göteborg (som tyvärr inte som Paris har 15 miljoner turister årligen), semesterperioder eller logistik. Nej, vad det handlar om är att vi stänger Liseberg för att kunna öppna igen. 

 

Liseberg är i grund och botten en säsongverksamhet. Hit har Göteborgarna generation efter generation gått för att fira den alltför korta sommaren, och de senaste tolv åren för att finna ljuset i den alltför mörka vintern. Parkens säsonger hör ihop med årstiderna. 

 

En del av Lisebergs attraktionskraft ligger just i kontrasterna. Mellan sommar och vinter, mellan höst och vår och mellan öppet och stängt. Liseberg är något att se fram emot och efter besöket blir det ett ljust minne i väntan på nästa. Längtan är helt enkelt en del av vår affärsidé.

 

För mig illustreras denna öppna-stänga-öppna-dynamik av hur det var att få sitt lördagsgodis som barn. Som liten fick jag bara äta godis på lördagar. Och tro mig, det smakade helt otroligt. I dag kan jag äta godis varje dag (något jag tyvärr utnyttjar allt för ofta...) och då är det plötsligt inte samma sak. Godiset smakar aldrig som det gjorde på lördagskvällarna när jag var åtta år. För det är tillgängligt. Inte något speciellt. Det är bara – godis.

 

Och så får det aldrig bli med Liseberg. Smetar vi ut Liseberg i ett tunt lager över vardagen så blir Liseberg bara – vardag.

 

Vi stänger för att kunna öppna igen. Och i dag i parken kändes det inte så långt till öppning och Valborg.

 

Det är snart vår. Hoppas jag.

 

Andreas