Blogg

När tiden sprang ifrån Evert Taube

Posted on: april 26th, 2016 by Andreas

Parken har öppnat. Det mesta är sig likt. Mycket har tillkommit, men några saker har också försvunnit.

 

Så kommer det alltid att vara. Liseberg lever – precis som alla som andra nöjesparker – på förnyelse. Förnyar vi oss inte, så har vi ingen affär i morgon. Change or die. Men förnyelsen ska alltid ske i balans med vår historia.

 

På många sätt symboliserar årets nyheter allt det som gör Liseberg till just Liseberg. För Lisebergs Trädgårdar är lika mycket historisk förankring som det är framtidsvision. I det nya området möter 300-årig trädgårdshistoria modern högteknologi. Här samsas tradition och förnyelse. Vi vet att ständig utveckling inte betyder att man glömmer bort det som varit.

 

Men när vi adderar Lisebergs Trädgårdar med Aerospin, Barnens Paradis, Blomsterkarusellen och Trädgårdscaféet, var det andra saker som fick tas bort. Pariserhjulet, Uppskjutet och Höjdskräcken har fått flytta på sig. Men kan säga att de gått i pension från Liseberg men jobbar vidare på nya platser i Europa. Och så har vi Evert Taubes Värld. Attraktionen har inte gått i pension, men man kan säga att vi har skickat den på en välbehövlig semester. 

 

Att Evert Taubes Värld är en Lisebergsattraktion som engagerar vet vi. Och att den i år håller stängt har resulterat i såväl spekulationer som reaktioner.

 

För dem som är kritiskt inställda till att vi pausat Evert Taubes Värld kan jag egentlig bara säga, att jag är håller med. Evert Taubes Värld är en museiupplevelse av allra högsta kvalitet. Den tillför ett kulturellt kapital till Liseberg, som vi annars kan sakna. Och vi borde faktiskt ha råd att försörja en upplevelse som denna. Men samtidigt har Evert Taubes Värld inte fört en helt problemfri tillvaro på Liseberg. 

 

Attraktionen byggdes inför säsongen 2008 och var då en av de största och dyraste satsningar som parken gjort i modern tid. Den öppnade till mycket fina, och välförtjänta, recensioner och man räknade med att den skulle besökas av cirka 250 000 gäster första året. Det gjorde den inte; drygt hälften av de förväntade gästerna kom, vilket då motsvarade cirka 4 procent av Lisebergsbesökarna. Och detta trots att attraktionen hade gratis entré. Med facit i hand skulle detta premiärår ändå visa sig bli Evert Taubes Världs bästa år. De följande åren sjönk besökssiffrorna till en nivå runt 30 000. Det var med andra ord bara 1 av 100 Lisebergsgäster, som besökte Evert Taubes Värld. Och ärligt talat – det är alldeles för lite.

 

Varför blev det så här, kan man fråga sig? Produkten var odiskutabelt bra. Varumärket starkt. Kopplingen till Liseberg och Göteborg kanske lite mer konstruerad, men ändå – Evert Taubes Värld borde ha fungerat i parken. Men gjorde det aldrig riktigt ändå.

 

Om jag ska analysera orsakerna så tror jag att ett av svaren finns i den utmaning som alla museala upplevelser har – förnyelsen. En utställning måste förnyas löpande, annars känns den lite … dammig – i brist på bättre ord. En utställning som bygger på teknologi, likt Everts Taubes Värld, känns också daterad snabbare än andra.

 

Så, vad ska vi då göra? Lägga ner helt? Köra som vanligt? Vi vet faktiskt inte riktigt. Men medan vi funderar så kommer attraktionen att vara stängd. För att huset inte ska stå outnyttjat så har vi en mycket spännande pop up-utställning på gång inför sommaren 2017. Sedan får vi se.

 

 Watch this space … 🙂

 

 

Andreas

Facebooktwitterlinkedin


2 kommentarer

 1. Lorens

  27 april, 2016

  Om man skall göra pop up-utställningar så finns det ”tyvärr” många artister som har gått bort senaste tiden.

 2. Erik Aamodt

  26 april, 2016

  Hei!

  Et forslag; et nytt Villa Upp-Å-Ner kunne jo vært i huset som rommer Evert Taubs Värld!

  Mvh
  Erik Aamodt