Blogg

Ljuset i mörkret

Posted on: oktober 25th, 2017 by Andreas

Jag hatar hösten. Hatar den. Det är något med den där övergången från sommar till vinter, från ljus till mörker, från värme till kyla, som slår mig varje år.

 

Ändå är det är inte regnet eller mörkret eller kylan som jag avskyr allra mest med hösten – det är istället att den påminner mig om hur förgängligt allt är. Kanske är det ett melankoliskt drag jag har, som gör att jag ser hösten som beviset på att ännu en sommar är över, istället för att se det som första steget mot en ny sommar.

 

Men de senaste två åren har hösten inte varit lika nattsvart som den brukar. Det har funnits ett ljus, åtminstone för mig, och det ljuset har varit Halloween här i parken.

 

Och vilken början vi har haft på årets Halloweensäsong! Efter en lite deppig avslutning på sommarsäsongen, så strömmar gästerna nu till. Och de har precis lika roligt, som vi har haft när vi har planerat Halloweenparken.

 

Det var just det som var vår ambition när vi skapade Halloween på Liseberg – att tända ett ljus i mörkret, att göra hösten i Göteborg lite roligare – precis som vi gjorde i december år 2000 när vi för första gången öppnade Jul på Liseberg. Att göra något nytt för att göra Göteborg mer attraktivt under en annars mörk och tråkig tid var det var det som drev oss, det var därför vi vågade testa.

 

Besöksnäringen är en tuff bransch att verka i. Aldrig tidigare har förändringstakten i vår omvärld varit så hög. Aldrig har jorden snurrat snabbare, aldrig har det varit så svårt att hänga med. Och det gör mig ganska bekymrad. Bekymrad för Göteborg och för stadens framtid som besöksmål.

 

Det går bra nu, men det ska gå bra om tio och om 20 år också. Om vi inte vågar att förnya Göteborg och det vi erbjuder, om vi inte hittar nästa Jul på Liseberg eller nästa Bokmässa, så kommer vår del av turistkakan att bli mindre och mindre.

 

Vi får aldrig bli bekväma, vi får aldrig ta någonting för givet. Vi måste ständigt vara på jakt efter nästa stora grej; hitta Göteborgs nästa dragplåster.

 

I denna jakt kommer vi att begå fel. Få göra om. Hitta på saker, som vi aldrig skulle ha hittat på och lansera saker vi aldrig borde lanserat.

 

För helt ärligt – träffar vi rätt med varje attraktion vi bygger? Varje artist vi bokar? Varje utställning vi planerar, eller varje PR-event vi genomför?

 

Nej.

 

För varje Halloween finns ett Klubbland. För varje Designpris vi vinner finns det gråtande barn. Och för varje Alice Cooper har vi stått med minst en konsert, där såväl artisten som de som kom och lyssnade hade haft en trevligare kväll hemma.

 

Men om vi inte fortsätter att jaga, om vi inte längre vågar prova, så är det bara en sak som är helt säker: Vi kommer aldrig att hitta det där nya ljuset i mörkret.

 

 

AndreasEn kommentar

  1. Erik Aamodt

    26 oktober, 2017

    Spot on, Andreas!