Blogg

Liseberg, Göteborg, Sverige, Världen

Posted on: mars 29th, 2012 by Andreas

En sak som många göteborgare inte känner till är Lisebergs internationella status. Liseberg är en av Europas sex-sju bäst besökta nöjesparker. Bara Disneyland Resort Paris, Europa-Park, de Efteling, Port Aventura och Tivoli Köpenhamn har fler gäster. Och parken är, tycker jag (som visserligen är allt annat än objektiv, men som förhoppningsvis har klarsynen i behåll) en av de allra bästa.

 

Liseberg håller också av tradition hög profil i de internationella branschorganisationerna. Lisebergs förrförra VD Boo Kinntorph var den första icke-amerikanska ordförande för IAAPA – som är den internationella sammanslutningen för nöjesparker och attraktioner. Och min företrädare Mats Wedin var en av de primära krafterna i skapandet av en global plattform för branschen.

 

Ett annat internationellt avtryck är the Applause Award – nöjesparkernas svar på Oscarsgalan – som Liseberg har delat ut vartannat år sedan 1980. Senast priset delades ut var i november 2010 och vinnaren då var Dollywood, USA. Jag satt på bakersta stolsraden under utdelningsceremonin, som alltid är en del av IAAPA:s årliga kongress i Orlando, och minns att jag var otroligt avundssjuk på Mats som fick en kram av parkens grundare Dolly Parton...

 

Utblickar i världen är viktigt, särskilt i en bransch som är så specialiserad som vår. Det är ett enkelt, för att inte säga helt nödvändigt, sätt att höja sin egen kunskapsnivå. Man lär av andras framgångar – och misstag.  

 

Men international rankning, IAAPA, Applause Award och Dolly i all ära. Trots allt är det borta bra men hemma bäst som gäller för mig. Liseberg, Göteborg, Sverige, Världen. I den ordningen.

 

Andreas

 En kommentar

  1. Ann-Marie Pendrill

    29 mars, 2012

    Jag tror också att det är väldigt få som vet t.ex. att berg- och dalbanedesignern Anton Schwarzkopf har sagt att Lisebergbanan var hans personliga favorit. (Se http://schwarzkopf.coaster.net/ESlisebergbananGF.htm )