Blogg

Karusellperspektiv

Posted on: mars 26th, 2018 by Andreas

För 12 år sedan, då jag fortfarande jobbade på TIVOLI, skulle vi öppna säsongen med en ny, spektakulär attraktion.

 

Mycket stod på spel. Det var en stor investering. Svår att bygga. Ambitiös marknadsföring. Och massor av prestige.

 

Men attraktionen var försenad. Eller, det var den väl egentligen inte, tidschemat var bara för tight.

 

Vi öppnade inte till säsongspremiären. Istället kommunicerade vi ett nytt premiärdatum. Som vi inte heller lyckades hålla. Och om jag minns rätt klarade vi inte nästa utlovade datum heller.

 

Till slut öppnade vi dock. Efter mycket gnissel, en rad brutna löften, tung press från alla håll, många sömnlösa nätter och allt för mycket internt krångel.

 

Jag lärde mig mycket av det projektet. Framför allt om perspektiv. För det var en karusell, som vi skulle öppna. Varken mer eller mindre. Men samtidigt lärde jag mig också, hur ett pressat projekt kan få en att fatta dåliga beslut. Vi kompromissade aldrig om säkerheten – aldrig – men vi tog chanser i många andra sammanhang.

 

Och det vill jag aldrig göra igen. Aldrig.

 

En attraktion är klar när den är klar. Punkt.

 

Här står jag så, 12 år senare, med en ”försenad” Valkyria. Och min fokus ligger på att inte göra samma misstag igen.

 

För den situation vi befinner oss i idag ställer i stora drag min roll på sin spets. Jag har två balanser, som jag måste hålla:

 

Dels, består en stor del av mitt jobb av att lägga press på. För beslut. För handling. För framdrift.  Det är  en konst lägga pressa på, utan att pressa för mycket. Och man vet egentligen aldrig om man ligger rätt. I vissa fall är jag helt klart för snäll. I andra, är jag helt klart orimlig. Det är ett konstant push-pull.

 

Dels, skall jag fungera som en av de stabilisatorer man har på kryssningsfartyg, när det stormar som mest: När alla andra är glada, skall jag vara lite mindre glad. Och när alla andra är bekymrade, skall jag vara lite mindre bekymrad. Inte helt enkelt, när man – som jag – i hög grad drivs känslor. Men samtidigt, måste jag erkänna, blir det lite lättare, ju äldre jag blir.

 

Press, motivation, ansvar, stöd, riktning, uppmuntran … det hela mixas ihop i en situation, som på många sätt visar vad vi på Liseberg går för.

 

Och vi kommer att fixa det här. På ett klokt och balanserat sätt. Tillsammans.

 

Valkyria är klar när den är klar. Punkt.

 

Andreas

 

 

 

 3 kommentarer

 1. Christian

  14 april, 2018

  Ni kan väl öka takten lite så att banan blir klar till slutet av maj då jag och min familj kommer till Göteborg. Det är ingen alltför avancerad konstruktion. Den borde egentligen stå färdigt till premiären. Vad är det som sinkat arbetet?

 2. Doris

  29 mars, 2018

  ”Säkerhet” och ”kvalitet” är bland de fem Lisebergs värdeord.

  Så, du har gjort rätt!

  Vi som älskar Liseberg har absolut mycket tålamod för att vänta på födelsen av Lisebergs nya babies.

  Keep up your good and hard work! Liseberg har fått sin framgångsrika utveckling de senaste åren tack vara din ledning och alla medarbetarna.

  Glad påsk till er!

 3. Rasmus Sjögestam

  28 mars, 2018

  Mycket bra! Safety first! It is better to be safe than sorry!