Blogg

Hire for attitude, teach for skills

Posted on: mars 13th, 2018 by Andreas

Rekrytering. Ett säkert vårtecken. Uppgiften: att hitta 500 nya Lisebergare.
Lisebergs vårrekrytering är en jättemaskin. Och den har inte blivit mindre komplicerad de senaste åren. Dels för att vi adderar nya säsonger – och snart är mer helårs- än säsongsverksamhet. Dels för att de krav som ställs på oss som arbetsgivare förändras.


Jag skulle tro att alla som jobbar med service har en åsikt om alla nya generationer av medarbetare som kommer ut i arbetslivet. De som vi möter just nu, Millennials, beter sig helt annorlunda än de generationer som kom för dem. De  har andra förväntningar på jobbet, ledarskapet och de möjligheter, de har som medarbetare.

 

Dessa förändrade krav är det inget fel på. De är bara annorlunda. Och är lite av ett rörligt mål, då de som kommer efter Millennials-generationen har andra krav igen.

 

Det är på många sätt det som gör detta jobb – och denna bransch – så otroligt rolig. Att vi är de första som får en känsla för hur kommande generationer av anställda kommer att bete sig på arbetsmarknaden. Och oavsett att vi kanske inte har det riktigt så enkelt i vårt rekryteringsförfarande som vi har haft tidigare, så har vi det dock mycket enklare än många andra.

 

Förra veckan träffade jag en US-baserad IAAPA-kollega, som berättade för mig, att hon just hade varit två veckor i Indonesien, för att rekrytera cirka 500 sommarjobbare, under det amerikanska J1-visa-programmet. För de 500 ungdomar hon behövde skulle hon aldrig kunna hitta i sin hemstat.

 

På Liseberg har vi (ännu så länge) fler medarbetare från Johanneberg än från Jakarta, men hon påminde mig om hur privilegierade vi är. För det är verkligen några fantastiska ungdomar, som vi får chans att anställa.

 

Och vad är det då som karakteriserar de nya Lisebergarna? Jo, de är naturliga glädjespridare, engagerade kollegor och hårt arbetande ungdomar som är nyfikna på arbetslivet, på serviceyrket och på Liseberg. Dessa egenskaper är egentligen de allra viktigaste när vi rekryterar. Hire for attitude, teach for skills, som man ofta säger i servicebranschen.

 

Så är det här på Liseberg också, där rekrytering är något av det absolut viktigaste vi gör.

 

Andreas