Blogg

Bära eller brista

Posted on: december 5th, 2016 by Andreas

I veckan berättade GP om Lisebergs vattenpark- och hotellprojekt – det som vi kallar Lisebergs Jubileumsprojekt. Vårt bidrag till stadens 400-årsjubileum 2021. Man har kunnat läsa om projektet i tidningar då och då de senaste två–tre åren, men från Lisebergs håll har vi faktiskt aldrig berättat om projektet på eget initiativ. Varför, kan man fråga sig.

 

Jo, förklaringen är egentligen ganska enkel, men samtidigt lite teknisk. Det här är nämligen inte en fråga, som Liseberg själva råder över till 100 hundra procent. Frågan skall beslutas av kommunfullmäktige i Göteborg, som representerar Lisebergs ägare, Göteborg Stad. Och så länge man inte fattat slutligt beslut där –ja då har det egentligen inte funnits så mycket att berätta om.

 

Liseberg har utrett möjligheten att expandera mot söder i snart 15 år. Många idéer. Mycket skisser. Men det är egentligen först de senaste tre åren som vi har jobbat med frågan på allvar. Vi har gjort marknadsstudier, möjlighetsanalyser, kostnadsstudier, affärsmodeller och känslighetsanalyser, juridiska riskanalyser, koncept, program och allt möjligt annat. Tusentals sidor av utredningar. Och nu har vi nått så långt i frågan, att Lisebergs styrelse har fattat ett inriktningsbeslut, som alltså skall godkännas av kommunfullmäktige i Göteborg.

 

Det är ett komplicerat projekt. Tekniskt. Ekonomiskt. Tidsmässigt. Men en av de största utmaningarna har ändå varit att få vår omgivning att förstå varför projektet är så otroligt viktigt för Lisebergs långsiktiga överlevnad. Men nu, när vi har lämnat över projektet till politiken, så känns det väldigt bra, oavsett projektets skepnad. För det underlag vi presenterar för politikerna är så väl förberett som ett underlag kan vara. Jag tror inte att det går att förbereda ett beslut bättre än vi har gjort. Och nu får det bära eller brista.

 

Jag hoppas på det första.

 

Andreas

 

PS. Om du är nyfiken på projektet kan du hitta mer detaljerad information här. DS.En kommentar

 1. Erik Aamodt

  6 december, 2016

  Hei Andreas!

  Ja, leste om prosjektet i GP. Spennende prosjekt som jeg virkelig håper blir noe av! Har en følelse på at kommunen vil godkjenne prosjektet! Håper magefølelsen min har rett!
  Tror det vil være viktig for Liseberg å få et slikt prosjekt realisert. Mange andre parker rundt om i verden har lignende ”resorts”, med både hotell og vannpark. Dette er nok viktig for å utnytte året som helhet, ikke bare noen intensive sommermåneder.

  Mvh
  Erik Aamodt