Blogg

Bang bang bang

Posted on: december 19th, 2017 by Andreas

Häromdagen fick jag ett brev från en upprörd granne. Grannen, som var uppgiven och frustrerad ägare till en mycket skotträdd hund, var trött på vår dagliga ljusshow och fyrverkeri.

 

Helt fair. Och inte helt överraskande. Jag har själv en hund, Bravo, som hatar fyrverkerier - något som fått mig att fira mina senaste nyårsaftnar sittande bredvid hunden på golvet i tvättstugan, med ljummet Champagne och tv-streaming på mobiltelefonen. Så jag förstår faktiskt grannens situation och frustration.

Men samtidigt måste jag också erkänna att årets show inte är en tillfällighet, utan ett högst medvetet val. Och jag skall försöka beskriva, hur vi har resonerat:

 

Liseberg har en snart 100-årig fyrverkeritradition. En tradition som många av våra gäster uppskattar, och som har varit en viktig byggsten i Lisebergs koncept och varumärke.
Vissa år har vi haft mer fyrverkeri, andra år mindre. I år har vi inte haft fyrverkeri under sommarsäsongen, utan har valt lägga fyrverkeri/ljusshow runt kl 20:00, under perioden vi har julöppet.

 

Vi var under planeringen medvetna om, att inte alla kommer att gilla en sådan aktivitet. Vi gjorde därför en del avväganden:

… att lägga showen ganska tidigt på kvällen,

… använda ’tyst’ och lågt fyrverkeri (så kallat ’parterre fyrverkeri’, som skiljer sig från ett mer klassiskt Lisebergsfyrverkeri),

… låta ljus och musik förstärka fyrverkeriet, som på så sätt inte står för sig själv, utan blir en del av en totalupplevelse, och
… använda en lokal leverantör, samt närproducerat/svenskt fyrverkeri.

 

Inget av det här hjälper såklart grannen med hunden, men kanske är det ändå en tröst att vi faktiskt försökt att tänka till. Och att vi inte helt misslyckats kan jag skriva under på, då Bravo har snarkat sig igenom tre fyrverkerishower, på mitt kontor knappt 100 meter från Stora Scenen.

 

Poängen med detta blogginlägg är dock inte att gå i passionerat försvar för fyrverkerier. Nej, poängen är en annan. Nämligen, att vi några gånger MÅSTE göra saker, som inte alla gillar.

 

För det är inte alla som gillar fyrverkeri. Eller skräckhus och Halloween. Eller Snoop Dogg på Stora Scenen. Eller reklamer med gråtande barn.

 

Och den dag vi låter ’alla gillar inte …’ bestämma hur vi skall förvalta Liseberg, och är också den dagen vi börjar avveckla parken. För blir vi för försiktiga, blir vi mellanmjölk. Och det är precis poängen med Liseberg; att parken är en okonventionell, färgstark, lite opraktisk och i vissa fall politisk inkorrekt paus, i en grå och konform vardag.

 

Vi skulle- efter snart 100 år - kunna ta bort fyrverkeri helt från Liseberg. Men det är inte ett alternativ. För det skulle vara början på slutet.

 

Andreas

 

 22 kommentarer

 1. David

  18 januari, 2018

  Tack för en fantastisk ljusshow/fyrverkeri!
  Är det något som Liseberg är bra på, så är det ju förändringar, och modernisering. Och jag tycker att ni och med denna show har visat prov på just detta. Det var en mycket fin kompromiss mellan ljus och minimalt med ljud. Det tycker jag visar fint prov på att ni försöker ligga så många som möjligt till lags. Att nå en nollvision rent gnällmässigt är ju som du själv säger en omöjlighet.
  Faktum är att jag har en kollega som bor alldeles utanför grindarna till Liseberg. Han har en hund som inte är allt för förtjust i när det smäller. Men denna show har han överhuvudtaget inte reflekterat över. Så snällare än så skulle jag säga att det är svårt att få det.
  När man väljer att bo i en storstad så får man lite saker på köpet. Väldigt många roliga saker. Men det kan även innebära saker som man inte alltid tycker är så roliga. Men man får helt enkelt ha lite översyn med detta och istället påminna sig om att det är väldigt många andra människor som har roligt och njuter.
  Miljön är något som många av nej sägarna gärna återkommer till. Detta trots att de inte har belägg för den så kallade miljöbelastningen de säger att det innebär. Detta finns det flera utredningar som visar. Givetvis släpper fyrverkerierna ut en viss mängs kemikalier. Men det är en försvinnande lite mängd om man jämför med miljöbelastningar över året bara från trafik i samband med tex konserter, hundmässor, flygresor till Thailand och allt vad det kan vara.
  Det är lätt att glömma bort sin egna miljöpåverkan, när man sitter där högröd med sin dator eller mobil, byggd med material som utvunnits på ett oerhört miljövådligt sätt, och skriver arga inlägg. Irriterad sätter man sig sedan i familjens ena bil, för man har ju givetvis två. Och åka lokalt är ju jobbigt. Men till jobbet måste man ju.
  Det är ju helt enkelt alltid en balans mellan miljö kontra nytta/nöje.

  När man läser de tråkiga kommentarerna här är det lätt att glömma bort att den stora massan faktiskt uppskattar fyrverkerier. Det är ju helt enkelt bara att fråga runt i sin närhet, så får man snabbt svaret.
  Jag och många med mig hoppas innerligen att ni fortsätter stå på er, Som du själv skriver är det en farlig väg att börja vika ner sig så fort det är det minsta lilla.
  Med vänlig hälsning
  David

 2. Peter

  17 januari, 2018

  Tack Liseberg.
  Det var ett underbart jul hos er.
  Jag älskar djur och fyrverkeri.
  Mina husdjur har aldrig varit räd för fyrverkeri.
  Haft hund och katt.

 3. Henrik

  17 januari, 2018

  Tiotusentals har beskådat och beundrat, en handfull rasar på internet. Tycker det var ståtliga och hänsynsfullt arrangerade fyrverkerier.

 4. Andreas Norberg

  17 januari, 2018

  Mycket klokt resonerat, har själv jobbat i nöjesbranchen och det är helt omöjligt att anordna större evenemang utan att någon har negativa åsikter om det. Om några få är emot något som ger glädje åt tusentals personer är det då rätt att ställa in? Man måste absolut lyssna och anpassa sig i den mån som det går för att så många som möjligt nöjda, det är därför man anordnar stora evenemang.

  Fyrverkeri har en lång tradition och är något som är uppskattat av oerhört många och det levererar en helt fantastisk upplevelse för publiken som är svår att toppa.

  Tummen upp för Liseberg! Jag ser fram emot mitt nästa besök 🙂

 5. Kim

  17 januari, 2018

  Jag såg fyrverkeriet några gånger och uppskattar det verkligen.Självklart skall Liseberg följa sina traditioner och även förnya sig, det ska man ju göra annars går det inte ihop. De man inte tjänar på karusellerna tjänar man på gungorna som sagt. Nu besökte jag Tivoli i Køpenhamn och där var det också fyrverkeri, inte lika fint och tajmat som det i Göteborg men ändock en mer än 100 årig tradition där också. Både Liseberg och Tivoli är ju kända i Norden precis som Gröna lund och beslutet/viljan att visa upp ett fyrverkeri är ju faktiskt ett sätt att visa hur det ska gå till, dvs ett gott exempel. Tyvärr har gemene man och många busar härjat vilt flera dagar , ja veckor , runt nyåar med skjutande dygnet runt framförallt i Göteborg vilket är av ondo då det förstör för alla både människor och djur. Den lokala ordningstadgan i Göteborg föreskriver vissa regler och inskränkningar men att helt förbjuda går inte med nuvarande lagstiftning utan det måste bli en lagändring vilket är svårt med gällande EU regler. Men visst ska vi visa hänsyn och visst ska vi agera för att den lokala ordningstadgan blir mer användbar och det hejdlösa skjutandet upphör speciellt på udda tider. Med all rätt så respekterar jag en del inlägg skrivna här men jag har lite svårt att förstå några då de hävdar att fyrverkeri innehåller miljögifter och belastar miljön ? Lisebergs fyrverkeri belastar inte alls miljön i någon nämnvärd grad då alla pjäser är CE märkta och inte innehåler varken bly, hexaklobensen eller ens arsenik. Så varifrån inläggen har fått sina uppgifter ifrån ifrågasätter jag. Och lasershower är inget nytt påfund och fanns redan på 80 talet i Europa, Jan Michael Jarre i Paris bla. En del förslag är ju beaktansvärda och hedervärda men nog kan man agera annorlunda som privatperson än att bojkotta Liseberg. Precis som man skulle bojkotta Volvo för att det finns dieselbilar i deras sortimen och SCA för att de bygger en jättelik containerhamn i Sundsvall. Nu kan man ju visserligen cykla och torka sig med tidningspapper, förslagsvis GT Men att inte besöka varken Tivoli, Gröna Lund och Liseberg för att de skjuter fyrverkeri några få dagar under sin säsong tycker jag är lite synd speciellt för barnen. Nu bor jag inte i Sverige längre och en av anledningarna är just det som Lisebergschefen säger ”mellanmjölk” och lagomandan.Fast inte bojkottar jag den fina Svenska sommaren med ett trevligt besök en ljummen kväll på Liseberg med ett sprakande fyrverkeri.

 6. Andreas

  17 januari, 2018

  Uppskatta verkligen fyrverkerishowen samt är helt imponerad över vilka fina effekter man får fram av tysta fyrverkeripjäser

 7. Fredrik Bergkvist

  17 januari, 2018

  Tack Anders och Tack Lisseberg!
  Vi åkte upp hela företaget i två bussar för att avnjuta en Jul på Lisseberg. Vi hade bra väder och all belysning gjorde det hela juligt fastän snön saknades. Så kom fyrverkeriet och de flesta av oss hade aldrig set ett musikfyrverkeri innan. Helt fantastiskt! Att det bara går få till sådär. Svårt för mig att uppskatta hur många som var där just denna kväll men inte en enda av vad jag kunde se eller höra uttryckte sig på annat sätt än. Oooohh. Woww. O.s.v.
  Vi kommer tillbaka. Jag lovar. Och då hoppas vi på musikfyrverkeri såklart. Ses i sommar. TACK!

 8. Natasja

  31 december, 2017

  Greed is good. Du vet att ni gör fel ändå så bestämmer du dig för att fel är rätt. Jag och min pojkvän kommer aldrig mer att sätta vår fot på Liseberg. Vi sponsrar inte djurplågare. Företag efter företag, organisation efter organisation uppmanar folk att bojkotta fyrverkerier, men ni gör tvärtom. Ditt arroganta och osmakliga blogginlägg visar att ni fullständigt skiter i vem som får betala priset för att ni ska tjäna pengar. Du är fel person på fel plats. Världen behöver bli bättre, inte sämre. Stackars djur. Så mycket gott som de gör för oss människor och det här är hur du visar din uppskattning?

 9. Jeanette

  31 december, 2017

  Omodernt och inte särskilt konstruktivt inlägg. Skadade nog mer än det gör nytta. ”Vi gör som vi alltid gjort för det är så vi gör”! Som en äkta vit mans försvar och kritik mot #MeToo.
  Hur vore det som ert medvetna val verkligen var medvetet och anpassat efter nutid?

  • Philip kortz

   17 januari, 2018

   På något sätt är det ju ändå ett positivt beslut att hålla ljudnivån nere men ändå leverera förstklassig underhållning? Att detta utförs att professionella pyrotekniker som vet vad de sysslar med är ett stort dragplåster på ett sådant event. Vidare är det lite kontstigt att du själv inte kommer med någon rekommendation på alternativa lösningar utan promt bara visar missnöje och skriker feministiska slogans, hade det gjort någon skillnad om VD:n var en kvinna men skrivit samma sak? Man undrar faktiskt hur reaktionen hade sett åt då….

   Avslutande rad får bli att det oftast är Nej-skrikarna som hörs högst och syns i dessa typer av kommentarsfält. De flesta nöjda besökare av etablissemanget kommer inte att göra sin röst hörd i denna tråd – men jag höjer glaset och säger ”Tack Andreas för en fantastisk show och upplevelse, det är uppskattat att fyrverkeriet blir tystare och på lägre höjd – det tenderar på att man får stå närmare fyrverkeriet och göra det till en mer intim känsla med ökad wow upplevelse, syns nästa år igen!”

 10. Tatjana

  31 december, 2017

  För er handlar allt om att tjäna pengar. Och att det sker på bekostnad av att djur blir traumatiserade spelar uppenbarligen ingen roll.
  Jag kommer att bojkotta Liseberg hädanefter. Och det verkar som att jag är långt ifrån ensam om det efter att ha läst inlägg och kommentarer både här och på fb.
  Ni har bara att förlora på er nuvarande inställning till miljön och djuren och bara att vinna på att att visa att ni tar hänsyn och känner ansvar.

  Av kommentarerna att döma så har du gjort en helt fel bedömning av vad folk sätter värde på.
  Ditt resonemang bygger på en förlegad och cynisk bild av vår planet och allt som lever på den.

  Tack och hej då till Liseberg, för alltid!

 11. Li

  30 december, 2017

  Vilka fåniga och otidsenliga resonemang. Så Liseberg kan inte hänga med i tiden och skrota djurplågeri, pga tider som varit och aldrig mer kommer igen?? Landa i verkligheten, bry er om era medvarelser mer än kassaklirr.

 12. Cessan Näslund

  30 december, 2017

  Tack för din förklaring, som för mig känns usel . Bojkottar från och med idag besök på Liseberg tills även ni tar ett ansvar. Laser är nutidens melodi .

 13. Petronella Hudin

  30 december, 2017

  Hej
  Vad synd att du tycker att medmänsklighet är detsamma som början till slutet!? Du har redan fått alla argument för att sluta med den förlegade fyrverkeritraditionen i ovan kommentarer. Jag hoppas du läser dem noga och tar ditt och Lisebergs lednings bästa beslut 2018. Ditt exempel är sorgligt, Traditoner är inte eviga, människor har förmågan att ta till sig forskning och framsteg tack och lov. Jag hoppas på ett Liseberg som inte skämmer ut och skrämmer bort och ihjäl oss människor och djur. Med vänlig hälsning Petronella, boende i Glteborg (som betalar skatt till din lön bl.a.)

  • Wikipedia

   31 december, 2017

   Liseberg är inte skattefinansierat, så du betalar faktiskt inte lönen för någon på Liseberg.

 14. Linnéa Olsson

  29 december, 2017

  Liseberg är absolut något utöver det vanliga och som många andra älskar jag det. Ni kan skapa helt förtrollande världar och lägger miljoner på erat koncept men ni måste prompt ha fyverkerier och tex inte lasershower, musik och framträdanden och spektaktulera shower som ni annars är enastående med? -Märkligt.
  Tror ni hade lyckats strålande och dessutom varit en förebild, Inte bara för Göteborg men för alla städer, stora nöjesfält och folk i allmänhet. The world is changing, So should you!

 15. Pia

  28 december, 2017

  Då tycker jag att ni ska lägga ner parken om ni inte är beredda på att göra förändringar för att rädda miljö, människor och djur! Visa bättre framförhållning och agera rätt, som många andra kommuner och företag väljer att göra 2017: TA BORT ALLA FYRVERKERIER FÖR ALLTID!!!! Vill inte som granne till er, med Delsjöskogen bakom knuten, vara med om en enda säsong till med fyrverkerier!!!Sluta upp med en alldeles föråldrad tradition som dessutom kostar en förmögenhet! Inför 2018 vill jag istället att ni satsar på att bara ha ljusshow alternativt lasershow som är betydligt bättre och modernare! Då kommer jag m.fl. besöka er igen, inte annars!

 16. Farimah

  28 december, 2017

  Wow vilken bortförklaring ! Dags att tänka mindre på pengar och ta sitt ansvar för djur miljö och människor . välje ljusspel/laser istället.

 17. Teresa Johansson

  28 december, 2017

  Så dåligt av er att inte tänka på djuren och miljön! Ni borde vara förebilder! SKÄMS

 18. Laila Augustsson

  28 december, 2017

  Hej ! Jag håller inte med dig gällande fyrverkerier ! Men visst är det väl kanske bättre med ” tysta ” fyrverkerier men jag förmodar att dom låter iallaf fall helt tysta är dom nog inte ! Och jag tycker inte heller att man är speciellt miljömedveten för med fyrverkerier kommer ned nedfall av div miljögifter . Fler och fler satsar på lasershow istället vilket jag personligen tycker är bättre för alls parter . Och visst kan man bryta traditioner speciellt om det påverkar andra negativt ! Vi brände häxor på bål förr i tiden men det gör vi inte längre för utvecklingen driver oss framåt till det bättre förhoppningsvis . Istället för att bränna massa pengar skulle ni kunna göra mycket gott med dessa pengar genom att skänka samma summa som detta event skulle kosta till välgörande ändamål tex barncancerfonden , olika lokala djurskydd eller giving people som hjälper utsatta familjer så att dom också kan få lite mat och julklappar till barnen ! Det skulle ge så mycket mer cred till er ! Så ditt resonemang gör inte att jag blir sugen att fortsätta besöka Liseberg och jag kommer även att delge mima åsikter till min omgivning och är ganska säker att fler tycker likadant som jag . Så ja jag är besviken på Liseberg ! Ni är inte Göteborgs stolthet i mina ögon längre ….

 19. Natalie

  28 december, 2017

  Förr i tiden fick inte kvinnor rösta. Homosexuella blev väldigt illa behandlade. Jag är glad att jag slipper vara med om det. Att Sluta med denna korkade tradition skulle ge mindre lidande för djur och bättre miljö. Genom att ni kör med era traditioner säger ni att det är okej.

 20. Åsa

  28 december, 2017

  Då hoppas jag att detta är början till slutet för oavsett ”närproducerade” fyrverkerier så är det inte något som ska ut i miljön! Inte ens om de skulle vara knäpptysta och inte skrämma minsta lilla igelkott!