Blogg

”The only reason for time is so that everything not happens at once”

Posted on: april 2nd, 2012 by Andreas

"The only reason for time is so that everything not happens at once" skrev Albert Einstein, som höll sin Nobelföreläsning på Liseberg den 11 juli 1923. 

 

Ibland känns arbetet i en säsongsverksamhet som en tidsresa. Mentalt befinner jag mig liksom hela tiden i en annan tidszon än jag gör rent fysiskt. I tanken är jag hela tiden steget före. Eller efter. Året som gått ska summeras, säsongen som kommer ska planeras. Väldigt sällan befinner jag mig i nuet.

 

Detta gäller så klart alla organisationer. Men det känns extra starkt i en verksamhet som i så hög grad lever med – och av – säsongernas skiften som Liseberg gör.  

 

Om mindre än fyra veckor öppnar vi parken. Men just nu är det faktiskt inte den kommande säsongen som jag jobbar mest med. Nej, det mesta på mitt skrivbord handlar om saker som ska hända mycket längre fram.

 

Visst känns det lite konstigt att redan nu lägga kraft och resurser på 2013, när 2012 – för Lisebergs del – knappt har börjat. Men så är det. Och just 2013 kommer att bli ett speciellt år. Då är det 90 år sedan att Albert Einstein höll sitt Nobeltal på Liseberg och 90 år sedan Liseberg öppnade.

 

90 år är en ansenlig ålder för en nöjespark. Och självklart skall det firas ordentligt, det kan jag lova.

 

Hemligheten bakom ett riktigt lyckat firande är planering. Och en av planeringens förutsättningar är att man är ute i god tid…

 

Andreas

 

Albert Einstein pratar om relativitetsteorin i Kongresshallen på Liseberg 1923.
Albert Einstein håller föredrag om relativitetsteorin i Kongresshallen på Liseberg 1923. Längst fram i mitten sitter svenska kungen Gustav V. 2 kommentarer

 1. Ann-Marie Pendrill

  2 april, 2012

  Aant Elzinga har skrivit om Einsteins Lisebergsbesök sin bok ”Einstein’s Nobel Prize, A Glimpse Behind Closed Doors” och även i sitt förord till den svenska översättningen av Einsteins bok om ”Den speciella och den allmänna relativitetsteorin”. En liknande text publicerades också i Fysikersamfundets medlemstidning Fysikaktuellt 2003 (1), s 9-12. http://www.fysikersamfundet.se/Fysikaktuellt/2003_1.pdf

  Lycka till med planeringen inför både vårpremiär och jubileumsår!

  • Andreas

   3 april, 2012

   Tack så mycket Ann-Marie! Ser fram emot att få dela med mig av våra jubileumsplaner om inte allt för länge…